Zeytinyağı Neden Koyu Renkli Şişelerde Satılır?

Zeytinyağını diğer çoğu yenilebilir yağdan ayıran en büyük özelliği, tüketiciler tarafından atfedilen kalitesidir. Son derece yararlı polifenolik bileşenler (tirozol, oleuropein vb.) içermesi ve natürel sızma / soğuk sıkım gibi yöntemlerle en düşük düzeyde işlenebilmesi, bunda çok etkilidir. Riviera zeytinyağları bile tamamen rafine zeytinyağından oluşmaz, rafine + natürel sızma zeytinyağı karışımından oluşurlar.

Kalitesi yüksek kabul edildiğinden, üreticiler tarafından verilen önemi de fazladır. Bu sebeple, koyu renkli şişelerde saklayarak ışıkla olan etkileşimini en aza indirmek istenir. Çünkü, ışık, zeytinyağında oksidasyon için katalizör görevi görür. Yani, oksijenin başlattığı acılaşmayı hızlandırır. Normal şartlarda zeytinyağın tadının acılaşması için birkaç hafta ışığa doğrudan maruz kalması gerekir fakat yine de koyu renkli şişeler kalite açısından güvence sağlar. Aynı zamanda, zeytin ağacı, tarım alanlarının darlığı ve bakım maliyetleri sebebiyle değerli bir meyveye ve onun yağına sahiptir. Yüksek fiyatta üretilen bu ürünlerin düşük kalite bir ambalajla tüketiciye sunulması pazarlama açısından da olumlu karşılanmaz. Aynı durum, zeytinyağlarının (özellikle natürel sızma) genelde cam şişede satılabilmesinin da sebeplerinden biridir, yüksek kaliteli bir ürün için yüksek kaliteli ambalaj tercih edilmektedir.

Koyu ve açık renkli şişede zeytinyağı[1]

Peki, diğer yemeklik yağlar neden (genelde) açık renkli ambalajlarda satılır?

Bunun cevabı, ayçiçek, mısır vb. ülkemizde tüketiciler tarafından kullanılan yağların (genelde), hem fazlaca işlenmesi hem de yeterli miktarda besleyici değeri olmadığı kabul edildiğinden zeytinyağı ile aynı kaliteye sahip olmamalarıdır. Oysa ki, bütün yağları en taze şekilde saklamanın yolu mümkün olduğunca ışıktan, havadan, nemden uzak cam şişede ve soğukta saklamaktır. Marketlerde ise, ayçiçek yağı, mısır yağı gibi, rafine zeytinyağına göre daha hızlı bayatlaşan yağların bile çoğunlukla açık renkli PET ambalajlarda satıldığını görüyoruz. Bu noktada, bu yağların zeytinyağına göre daha ucuza mal olmaları da onların hangi kalitede ambalajlandıklarında etkilidir.