Çikolata Buzdolabında Neden Beyazlaşır?

Çikolatanın, genel olarak buzdolabında tutulmaması önerilir. Bunun sebeplerinden biri buzdolabındaki diğer gıdalardan gelen kokuyu çok hızlı şekilde absorbe edebilmesi ve kendi aromasını soğukta verememesidir.[1] Bir diğer sebebi ise oluşabilecek şeker çiçeklenmesidir, İngilizce’de sugar bloom olarak adlandırılır ve çikolatanın yüzeyinde beyaz ve pürüzlü bir kristal yapı oluşturur.

Şeker çiçeklenmesi, çikolata nemle temasa geçtiği zaman oluşur. Örneğin, eğer uzun süre buzdolabında beklemiş bir çikolatayı hemen ortam sıcaklığına alıp paketini açarsanız bu, çikolata üzerinde yoğuşma yapar, yani nem oluşturur. Aynı zamanda, buzdolabında kalsın ya da kalmasın, farklı şekillerde suyla ya da nemle temas eden çikolatalarda da şeker çiçeklenmesi gözükebilir. Burada önemli olan, çikolatayı ıslak ortamlara maruz bırakmamaktır. Oluşan nem, çikolata yüzeyindeki şekeri çözer ve bir süre sonra sıcaklık dengeye gelip su buharlaşınca şeker kristalleri çikolatanın yüzeyinde kalır. Görüntüsü, beyaz bir toz tabakasını andırır.

Çikolatada şeker ve yağ çiçeklenmesi[2]

Benzer bir görüntü, yağ çiçeklenmesi (fat bloom) olduğu zaman da görülür, ancak o genelde, nemden değil, çikolatanın üretim aşamasında yeterince iyi temperlenmemesinden kaynaklanır, buzdolabında daha da belirginleşebilir. Yağ çiçeklenmesi, genelde büyük üretim tesislerinde üretilen çikolatalarda meydana gelmez çünkü temperleme işlemi otomatiktir ancak elle temperleme yapan artizan çikolatacılarda bu durum daha sık görülebilir. Şeker ya da yağ çiçeklenmesi çikolatanın bozulduğu anlamına gelmez, yalnızca dokusu ve ağızda bıraktığı tatta değişiklik meydana gelebilir. Şeker çiçeklenmesi olan bir çikolatayı tekrar eski haline dönmesi için çikolatanın yüzeyinin ıslatılıp şekerin tekrar çözülmesi gerekir ama bu da pek tavsiye edilmez.[3]